ODA vs Exadata

Exadata är även i sin minsta konfiguration, quarter rack, en tungviktare till databasmaskin. Många mindre kunder har önskat sig en “mini Exadata” och nu är den här, “Oracle Database Appliance – ODA”. Varför lillasyster fick det osexigare namnet vet jag inte, men prestandavinsterna är inte lika dramatiska. Oracle kanske spar “Exa-” för system som är x10 snabbare?

Namnet till trots är ODA ändå lite av en “Exadata Light”. Databasnoderna har byggts på liknande sätt, även om Exadata innehåller rejält mycket mer flash. Mycket av prestandamagin i Exadata handlar annars om att avlasta databasnoderna och låta “disknära” processorer i storagecellerna göra grovjobbet. Av detta finns ingenting i ODA som jobbar på traditionellt vis. Våra amerikanska kollegor på Pythian har en bra tabell som jämför de tekniska detaljerna i ODA respektive Exadata.

Exadatan är utbyggbar till sin natur och skalar utan övre praktisk gräns. ODA byggs inte ut, de köper man fler av. Vi ser ofta att kunderna köper “tvåpack”, dvs att man investerar i t.ex. två Exadata eller i två ODA vilket ger ett antal praktiska fördelar i driftmiljön.